eli näin säästin 47,2 % sähkölaskustani
*Huom. juttu sisältää kaupallisia yhteistyölinkkejä.
Päivitetty 01/2024
Säästämällä ja sijoittamalla matkustaa kohti taloudellista riippumattomuutta, mutta miten säästää, jos tulot ovat pienet ja kulutus on jo muutenkin minimissä.
Minimalisti on usein aliostaja, jonka hankinnoista ei säästökohteita löydy tai nälkäkuolema korjaa sadon.
Mistä siis säästää tinkimättä mistään tärkeästä?
Vastaus on kilpailuttaminen.
Vertailemalla palveluiden hintoja ja kilpailuttamalla säännöllisesti sähkösopimukset, vakuutukset ja puhelinoperaattorit, voi säästää merkittäviäkin summia rahaa.
Teoriassa tämä on hyvin helppoa, mutta käytännössä homma jää helposti puolitiehen.
Itse ainakin kuulun siihen sarjaan, joka kyllä tiedostaa, että hintavertailu tulisi tehdä vuosittain, mutta toteutus onkin sitten aivan toinen juttu.
Aina on jotakin kiireellisempää tehtävää ja asiaa tulee siirrettyä päiviä, viikkoja.
Jopa vuosia.
Se kerran vuodessa onkin todellisuudessa kerran viidessä vuodessa ja rahaa valuu kaivoon satoja euroja, jopa yhdessä vuodessa.
Eri palveluntuottajien vertailu tuntuu työläältä.
Sopimusta kilpailuttaessaan ei useinkaan muista, että sähkön voi tilata muualtakin kuin oman paikkakunnan sähköyhtiöiltä.
Mitä kaikkia yhtiöitä on edes olemassa?
Löysin hiljattain *kätevän sivuston, jonka avulla voi kilpailuttaa erilaisia palveluita sähkösopimuksista puhelinoperaattoreihin ja autovakuutuksista matkoihin.
Testasin kilpailuttamalla sähköni
Tällä hetkellä asumme puolisoni kanssa vuokralla Belgradissa ja asunnon omistaja maksaa kulut, eli vuokraamme sisältyy niin sähkö, vesi kuin nettikin.
Vastaavasti oma asuntoni Suomessa on vuokrattu sellaisella sopimuksella, että maksan vuokralaisen sähkölaskun, kunhan hän pysyy maltillisissa kulutuslukemissa.
Ja on hän pysynytkin: Hän käyttää sähköä vain noin sata kilowattituntia kuukaudessa, mikä on noin puolet pienen kerrostaloasunnon keskimääräisestä sähkönkulutuksesta.
Toki asunto on varsin minikokoinenkin, kaksikymmentä neliötä, eikä sähkölaitteita ole paljon.
Kulutus on isompi kuin omani aikoinaan, mutta en oleta muiden olevan kaltaisiani minimalisteja.
Siltikin kilpailutus toi 72 euron vuosisäästön!
Vai toiko sittenkään… lue loppuun asti.
Valitsemani uusi sopimus ei ollut edullisin vaihtoehto
Olisin voinut säästää enemmänkin valitsemalla sekasähkön, mutta halusin pysyä ekologisessa tuotannossa ja päädyin ottamaan tuulivoiman.
Kivihiilellä sähköä tuottavan yhtiön tukeminen tuntuu omien arvojeni vastaiselta.
Mikä siis muuttui?
– Ei yhtään mikään!
Asunnon suonissa virtaa samaa sähköä kuin aiemminkin, maksan siitä vain vähemmän.
Tai muuttui siinä mielessä, että nyt asunnostani perimäni vuokra riittää kattamaan siitä aiheutuneet kustannukset.
Olisin toki voinut nostaa vuokraa hintojen noustessa, mutta hyvästä vuokralaisesta kannattaa pitää kiinni, eikä nostaa hänen asumiskulujaan.
Sähkön hinta on noussut vuosi vuodelta, mutta kilpailuttamalla sopimukseni pystyn pitämään vuokran ennallaan, joutumatta kuitenkaan kaivamaan kuvettani maksaakseni kaikki asunnon kulut.
Kerroin *tästä kilpailutusmuodosta juuri yhdessä Facebook-ryhmässä säästövinkkejä kyselleelle ja sain eräältä kiitolliselta ryhmäläiseltä kommentin, että hän testasi palvelun ja hänen sähkölaskunsa aleni 44 % eli hiukan vähemmän kuin omani.
Hänen kulutuksellaan säästö oli kuitenkin huimat 580 euroa vuodessa, vaikka myös hän oli valinnut ekosähkön!
Miten kilpailutus toimii ja kuinka paljon se vie aikaa
Lyhyesti: Kaksi minuuttia ja kaksi klikkausta.
- Klikkaa sisään kilpailutukseen.
- Valitse etusivulta kohta ”Kilpailuta sähkön hinta”.
- Valitse haluatko kilpailuttaa nykyisen asuntosi sopimuksen vai tehdä uuden sopimuksen. (Uups, valehtelin, se olikin kolme klikkausta!)
- Täytä tietosi: asumismuoto, lämmitystapa, nykyinen sähkönmyyjäsi ja vuosikulutusarviosi.
- Saat vertailuun tarjoukset määräaikaisista ja toistaiseksi voimassaolevista sopimuksista ja voit lisäksi valita haluatko ekoenergiaa, uusiutuvat energiamuodot, tuulivoiman vai kaikki tuotantotavat.
- Valinnan tehtyäsi täytät vielä nykyisen sopimuksesi numeron, mikäli siis päätät vaihtaa yhtiötä. – Todennäköisesti päätät!
- Uusi palveluntuottajasi irtisanoo nykyisen sopimuksesi puolestasi ja saat vahvistuksen tuoreesta sopimuksestasi sähköpostiisi.
- Mikäli tulet katumapäälle, niin irtisanomisaika on lain mukaiset 14 vuorokautta. (Oma aiempi yhtiöni tarjosi heti kilpailutuksen jälkeisenä aamuna edullisempaa sopimusta tekstiviestillä ja soittamalla kolmesti perään, mutta totesin tuon olevan hiukan myöhäistä, kun vuosikausien asiakkuutta ei ollut palkittu ajoissa. Tämäkin mahdollisuus on kuitenkin olemassa.)
- Suorastaan naurettavan helppoa!
Miksi juuri sähkösopimuksen kilpailutus muihin palveluihin verrattuna
Seinästä tulee ihan samaa sähköä kuin aiemminkin eli laatueroja palvelussa ei ole.
Valitsemalla ekosähkön kannustaa samalla ympäristöystävällisempään tuotantoon ja antaa signaalin siitä, ettei mikä tahansa kivihiilienergia kelpaa.
Yksinyrittäjän tarjoamasta palvelusta, kuten vaikkapa hieronnasta, en halua tingata.
Pienen yrityksen katteet ovat yleensä jo valmiiksi alhaiset, eikä alennettu hinta välttämättä tuo yrittäjälle leipää pöytään.
Sähköyhtiö sen sijaan kyllä tietää millä hinnalla sen kannattaa tuotettaan myydä ja saa riittävästi rahaa senkin jälkeen, kun sinun laskusi puolittuu.
Halvempi sopimus ei tarkoita sitä, että kuristaisit palveluntuottajan hengiltä.
Todettuani palvelun erittäin helpoksi ja toimivaksi keinoksi valitsin sekä tämän että toisen vastaavan yrityksen yhteistyökumppaneikseni. (Kokemuksia siitä toisesta yrityksestä jäljempänä tässä postauksessa.)
Mikäli siis päätät uusia sähkösopimuksesi tai kilpailuttaa jonkin muun palvelun näiden sivustojen kautta, saatan saada pienen provision uudesta sopimuksestasi.
Mahdollisen komission maksaa kuitenkin uusi palveluntarjoajasi, eikä sinulle aiheudu mitään lisäkustannuksia.
– Päinvastoin, todennäköisesti säästät sievoisen summan rahaa, kymppejä tai satasia, riippuen nykyisestä tilanteestasi.
Myöskään linkin klikkaaminen ei maksa sinulle pennin hyrrää.
Kiitos sinulle kun autat minua ylläpitämään tätä blogia!
Kuulen mielelläni palautetta kuinka paljon säästöä sinä sait aikaan palvelun avulla ja mikäli päätät kilpailuttaa myös muut sopimuksesi, niin kerro ihmeessä kokemuksiasi ja euro- tai prosenttimääräisiä säästöjäsi.
Nykyään kun en omista autoakaan, kuulisin erityisen mielelläni kuinka isoja säästöjä autovakuutuksen kilpailutuksella voi saada aikaan!
Miten sopimukseni 47,2 % säästö muodostuu
Aiempi sopimus
Perusmaksu 4,02 e/kk
8,68 snt/kWh
Uusi sopimus
Perusmaksu 0,00 e/kk
6,70 snt/kWh
Huomaa, että oma kulutuksesi vaikuttaa siihen millainen sopimus sinun kannattaa valita.
Mikäli sinulla on isot kulutuslukemat, voi suuri kuukausimaksu ja pieni kilowattituntihinta olla kannattavin valinta.
Vähäisellä kulutuksella lienee järkevintä valita sopimus, jossa kuukausimaksua ei ole, koska se muodostaa helposti merkittävän osan laskusta.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse laskea itse mikä on kannattavin valinta, vaan näet kilpailutussivustolta suoraan laskun loppusumman nykyiseltä ja tulevalta yhtiöltäsi.
Myös euromääräinen vuosisäästö ja määräaikaisen sopimuksen kokonaissäästö on kerrottu puhtaasti euroina.
Muistathan myös sen, ettei sähkön siirtomaksua voi kilpailuttaa, joten siitä maksat valitettavasti sen mitä paikallinen sähköyhtiösi vaatii.
Saamani tarjous ei lopulta pitänytkään ihan paikkaansa
Suurin yllätys tuli sopimuksen kilahtaessa sähköpostiini:
Kuten aluksi kirjoitin, että säästöni oli 47,2 %, niin eipä se ihan niin mennytkään: uuden sähköntoimittajani sopimuksessa kilowattituntihinta olikin luvatun 6,70 sentin sijaan 5,61 snt/kWh.
Näin ollen säästöni onkin kokonaiset 55,8 prosenttia ja laskuni aiemman 12,70 e/kk sijaan 5,61 e/kk.
Vuositasolla säästän siis luvatun 72 euron sijaan 85 euroa.
Että tattista vaan!
Päivitys 21.01.2024
Uusi kilpailutuspalvelu
Minun oli taas aika kilpailuttaa sähkösopimustani. Uuteen kotiimme otimme pörssisähkön, koska viime vuonna ei muunlaisia sopimuksia ollut edes tarjolla. Eikä hinnoissa eroja.
Vuokralla olevassa minikodissani taas on ollut määräaikainen sopimus, joka päättyi ja sen jälkeinen hinnoittelu on ollut hurjaa. Olen siis sisällyttänyt sähkön vuokraan eli maksan vuokralaiseni sähkön.
Uusimman kilpailutuksen tein *Sähkövertailu.fi -palvelun kautta. Haluan mainita tämän siksi, että kirjoittaessani tämän jutun vuonna 2019 käytin eri palvelua.
Olen nykyään molempien näiden affiliatekumppani, mutta tämän yrityksen palvelua en ollut päässyt vielä aiemmin testaamaan, kun en maailmalla ollessani ole tarvinut sähkösopimuksiakaan.
Nyt kokeilin molempia ja pidin tästä uudesta (itselleni uudesta, yritys on toiminut vuodesta 2011 alkaen), joten lisään tämän tännekin, kun olen päässyt testaamaan itsekin käytännössä.
Miksi valitsin ottaa tarjouksen *Sähkövertailun kautta?
Sivusto on selkeä, eikä tarjousten saaminen vaadi monen kohdan täyttämistä. Kuten tämän jutun alussa jo vuosia sitten totesin, sopimukset kannattaisi kilpailuttaa vuosittain, mutta ainakin itselläni nämä kuuluvat sarjaan tehtäviä, jotka vain jäävät ja jäävät.
Toisin sanoen mitä simppelimpää kilpailuttaminen on, sitä parempi.
Siinä missä tuo *Kilpailuttaja.fi on helppo, on *Sähkövertailu ehkä vieläkin helpompi ja nopeampi.
Tässä palvelussa syötettiin vain arviokulutus.
Muistan sen ulkoa, mutta jos sinä et muista, niin senhän näkee nykyiseltä sähkölaskulta tai voit myös antaa palvelun arvioida vuosikulutuksesi.
Sen jälkeen hintatiedot lävähtävätkin hetkessä ruudulle.
Toinen syy tykätä tästä oli se, että tämä palvelu ei ehdottanut vain muutamaa edullisinta sopimusta, vaan tarjosi selkeän listan halvimmasta kalliimpaan. Eli tästä näki heti eri yhtiöiden hinnat nimien kera.
Itse en etsi vain halvinta, vaan valitsen edullisen sopimuksen ympäristöystävällisten joukosta.
Sopimuksen tekemiseen voikin jatkaa suoraan haluamansa yhtiön tarjousta klikkaamalla.
Kokeile Sähkövertailun palvelua *tästä, kilpailutus on tietysti maksuton.
Kilpailuttaja.fi-sivuston etuna taas on mahdollisuus kilpailuttaa sähkön lisäksi myös autovakuutukset, puhelinliittymät, lainat ja jopa autohuollot.
Testaa Kilpailuttaja.fi-palvelua *tästä.
Lue seuraavaksi: Ruokakuluissa säästäminen haasteena
1 thought on “Miten säästää tinkimättä kulutuksesta”