Yli puoli vuotta Aasiassa sai kaipaamaan eurooppalaisia ruokia, tuttuja raaka-aineita, sekä ennen kaikkea omaa kunnollista keittiötä.
Kunnollinen ei tarkoita meille suurta määrää erilaisia härpäkkeitä, – riittää kun on perusvälineet ja oma rauha kokata.
Täällä Belgradissa paikallisilla on tapana käydä usein ulkona syömässä ja tavata samalla ystäviä. Ravintolatarjonta on loistava ja hinnat edulliset. Viettäessämme täällä melkein kolme kuukautta viime kesänä, mekin söimme ravintoloissa kerran tai kahdesti viikossa.
Paikallinen pata paras pata
Maatalousvaltaisessa Serbiassa on kuitenkin tarjolla runsaasti lähellä tuotettuja tuoreita raaka-aineita, etenkin kesäaikaan, joten myös kotikokkailu on palkitsevaa ja erityisen edullista.
Satokausi on alussa ja paras tarjonta vielä edessä.
Kokoamme ateriamme kauden kasviksia hyödyntäen. Näin ruoka on tuoreinta mahdollista ja vältymme säilöntäaineilta. Kauden tuotteita saa usein myös 30-40 prosentin alennuksella.
Vaikka pidämme kokkaamisesta, teemme äärimmäisen harvoin kovin monimutkaisia aterioita.
Olen tykännyt aina selata keittokirjojen kuvia inspiraation lähteenä, mutta en välitä noudattaa reseptejä, vaan kehittelen niitä mieluummin itse.
Viettäessämme aikaa lukuisissa eri maissa, tulee myös kokeiltua rohkeasti paikallisia aineksia, yhdistellen eri raaka-aineita testaillen mitkä niistä sopivat yhteen.
Näin arjen ruokavalio saa vaihtelua, vaikka yhdessä paikassa sortuisikin syömään usein samoja ruokia. Yrteillä samoihin perusraaka-aineisiin saa myös mukavasti vaihtelua.
Aiemmin erittäin kiireistä arkea viettäneenä yrittäjänä tunnistan väsyneen duunarin tuskan siitä, kuinka vaikea on keksiä työpäivän jälkeen kaupassa mitä sitä tänään taas söisi.
On helppo päätyä popsimaan vain muutamaa tuttua ruokaa.
Ystävämme kyselevät meiltä usein reseptejä helppoon ja nopeaan arkiruokaan, jonka vuoksi päätinkin jo Minimaattorin alkumetreillä kertoa ruokavinkkejämme täälläkin.
Jaankin nyt pitkästä aikaa uuden reseptin eilisestä kokeilustamme.
Pataruokia suosimme yleensä kylminä aikoina ja näin kun suomalaisittain täällä Serbiassa on ylitetty jo hellelukemat, pataruoka saattaa kuulostaa erikoiselta valinnalta. Täällä kesälämpötilat nousevat kuitenkin jopa yli neljänkymmenen asteen, joten säästämme raikkaat salaatit heinäkuun superhelteille ja valmistamme edelleen lämmittävämpiä sapuskoita.
Erityisen balkanilainen raaka-aine on suippopaprika, mikä löytääkin täällä tiensä lautasellemme varsin usein. Sen kilohinta pyörii euron paikkeilla. Eilen käytimme sitä pataruokaan, minkä nimesimme mutkattomasti Balkaninpadaksi.
Pataruuat eivät ole kaikkein nopeimpia valmistettavia pitkän haudutusaikansa vuoksi, mutta sen sijaan niiden valmistamisen vaatima työmäärä on pieni. Tekemällä ison padallisen saa kerralla ruokaa useammaksi päiväksi.
Maanantai-iltana hautumista ei välttämättä ehdi odotella, mutta valmistamalla ruuan jo sunnuntaina, ei maanantaina tarvitse enää huolehtia kuin lämmittämisestä. Padat myös paranevat ”vanhetessaan”.
Eri aineksia voi käyttää luovasti, hankkia kauden kasviksia, tarjoustuotteita tai vaikka sitä mitä jääkaapin perältä löytyy.
Balkaninpata
Ainekset:
- Perunoita (8 kpl keskikokoisia)
- Suippopaprikaa (keltaista ja punaista väriä antamaan) (2 + 2 kpl)
- keltasipulia (3 kpl)
- Possua (600 gr)
- Mausteeksi rosmariinia ja suolaa (halutessa tilkka punaviiniä lihan marinointiin)
Ainesten määrä riippuu syöjien määrästä. Me valmistimme aterian kahdelle hengelle kahdeksi päiväksi. (Käyttämämme määrät ainesten perässä suluissa.)
Valmistus:
1. Ota liha huoneenlämpöön ja ripottele päälle rosmariinia ja suolaa.
(Pilko liha ennen tätä, jos olet ostanut esim palan kassleria.)
2. Laita vesi pataan kiehumaan.
3. Kun vesi kiehuu, lisää suola ja hyppysellinen rosmariinia.
4. Pese perunat ja laita kiehumaan maltilliseen vesimäärään. (Sopiva määrä on suunnilleen se kun perunat peittyvät kunnolla.)
5. Kuori sipulit ja heitä perunoiden sekaan kokonaisina.
6. Ruskista liha kevyesti pannulla.
(Mikäli haluat lyhyemmän haudutusajan, kaada lihan päälle tilkka punaviiniä mureuttamaan. Alkoholi haihtuu paistaessa, joten älä huoli, ruuasta ei tule K-18. Me käytimme tähän eilen kamalan makuiseksi toteamaamme virheostosviiniä, jota ei olisi tullut mieleenkään juoda, mutta lihan rakenteen se rikkoi mukavasti.)
7. Poista paprikoiden kannat, halkaise ne kahtia ja lisää pataan.
8. Lisää liha.
9. Anna hautua. Mitä pidempään, sen parempi. Tunti kuitenkin riittää.
10. Sekoita välillä ja tarkista nesteen riittävyys.
10+ Ota rennosti.
Keittoajoilla ja työvaiheiden järjestyksellä ei ole isoa merkitystä, mutta perunat kannattaa laittaa ajoissa kiehumaan, koska niiden vaatima keittoaika on muita aineksia pidempi. Padan voi valmistaa kokonaan hellalla tai jatkaa hauduttamista uunissa sen jälkeen kun kaikki ainekset on lisätty.
(Me haudutimme tällä kertaa vain hellalla, parisen tuntia.) Esivalmisteluihin kuluu kymmenisen minuuttia.
1 thought on “Balkaninpata”