Älä panikoi osakemarkkinoilla – Se on varmin tapa hävitä rahasi.
Viime viikkoina rajusti tippuneet osakekurssit ovat nostaneet paniikkitunnelmia ja aiheuttaneet paniikkiratkaisuja. Omassa sijoitusstrategiassa pysyminen on kuitenkin entistäkin tärkeämpää.
Ajoittamisen kohdalleen osuminen on lähes mahdotonta, eikä aloittelevan sijoittajan kannata sellaista edes yrittää. Vielä vähemmän kannattaa myydä rahasto- tai osakeomistuksiaan. Nyt tarvitaan malttia.
Maltti on valttia osakemarkkinoilla
Keskityn tässä tekstissä osake- ja rahastosijoittamiseen ja sivuutan muut lajit, kuten asuntosijoittamisen.
Jos et ole edes aloittanut sijoittamista vielä, nyt on oikein hyvä aika aloittaa.
Kun osakkeita ja rahasto-osuuksia saa edullisesti, tulevat tuototkin kasvamaan nopeasti kun kurssit lähtevät jälleen nousuun.
Huipulla ostaessa taas pitää luottaa siihen, että kurssit jatkavat ikuisesti nousuaan.
Näin periaatteessa onkin, jos yritys on terve ja kannattava.
Sijoittaminen on ennen kaikkea maraton, eikä markkinoiden heilahtelun kannata antaa vaikuttaa pitkäaikaiseen sijoitusstrategiaan.
Kun sijoitushorisontti on vuosikymmeniä, ei kuukausien tai edes muutaman vuoden kurssisukelluksilla ole merkitystä lopputuloksen kannalta.
Hyvin suurella todennäköisyydellä pitkän ajan tuotto tulee olemaan se keskimääräinen 7-8 % vuosituotto.
Mutta vain jos et tee hätiköityjä päätöksiä, kuten paniikkimyyntejä.

Älä seuraa pörssikursseja
Jos riskinsietokykysi ei ole kovin korkea ja menetät yöunesi kurssiheittelyiden vuoksi, älä seuraa niitä.
Aloittavan kannattaa sijoittaa sama summa kuukausittain ja unohtaa kaikki ajoittamisyritykset.
Jos paniikki meinaa iskeä, kannattaa olla vaikka kokonaan kurkkimatta salkkuun.
Kurssit elävät omaa elämäänsä, stressaat sinä niistä tai et.
Jos lunastusaika on lähellä esimerkiksi eläköitymisen vuoksi, silloin markkinoita kannattaa toki seurata aktiivisemmin. Mutta tämänkaltaiset tilanteet ovat poikkeuksia.
… äläkä somea
Älä seuraa liikaa myöskään somen sijoitusryhmiä.
Facebook-ryhmistä voit saada vertaistukea, mutta niissä on myös helppo tartuttaa itseensä paniikkitunnelmat. Ihminen kun on laumaeläin.
Somessa on myös asiantuntijoita ja “asiantuntijoita”.
Vuosia sijoitus- ja raharyhmiä seuranneena olen myös havainnut, että nousujohteisina aikoina suuria voittoja hehkuttavia ilmestyy vähän joka nurkan takaa kertomaan miten osakemarkkinoilla onnistutaan.
Kurssien laskiessa tulee hiljaista.
Viime vuosina tämä on näkynyt erityisesti kryptomarkkinoilla.
Nousussa puhutaan suu vaahdossa satumaisista voitoista, laskettelukaudella someryhmiin jäävät keskustelemaan heiluntaa säikähtäneet, tukea kaipaavat ja kenties muutama rauhoittelija.
Hehkuttajat katoavat. Suurella todennäköisyydellä voittojen sulettua.
Muutamat ovat kyselleet hämmentyneenä miten kryptotkin putosivat pörssikurssien mukana, vaikka niiden piti olla jonkinlainen turvasatama.
Mutta sitähän ne eivät koskaan ole olleet, päin vastoin, kryptoihin sijoittaminen vaatii varsin korkeaa riskinsietokykyä. Kuten olen aiemmin kirjoittanut, minulle kryptot ovat ns. pelilappuja, joissa on kiinni vain alle prosentin verran pääomistani.
Ei mennä nyt enempää kryptosijoittamiseen, tämä vain esimerkkinä siitä, mitä tarkoitan sillä, ettei kannata liikaa luottaa “someguruihin”. Etenkin jos et varmuudella tiedä heidän olevan aitoja guruja.
Sellainen en muuten ole minäkään.
Olen aloittanut täysin tyhjästä ja opiskellut omatoimisesti kaiken mitä sijoittamisesta tiedän, ihan vain kirjoja lukemalla. Valitettavasti myös kantapään kautta kokeilemalla.
Olen tehnyt hölmöjä virheitä ja menettänyt niiden myötä tuhansia euroja (silloin nuo tonnit olivat itselleni suuri summa). Sijoitetut summat ja riskinottokyky ovat kasvaneet matkan varrella.
25 vuoden aikana olen nähnyt nousuja ja laskuja, olen myös syönyt pääomani pariin kertaan ja aloittanut jälleen alusta. Olen myös onnistunut ja elänyt viime vuosina sijoitusteni tuotoilla.
Se vaatii vain sitkeyttä ja pitkäjänteisyyttä, toimivia taikatemppuja ei ole.
MAINOS
Miten olen sijoittanut tänä vuonna
Myin jo alkuvuonna osan osake- ja rahasto-omistuksistani, koska enteilin Yhdysvaltain presidentinvaalien aiheuttavan epävarmuutta markkinoilla.
Huomaa, että otin päätökselläni riskin menettää tulevia voittoja. Olisin hävinnyt, jos monien usko kurssinousuun ja talouskasvuun Trumpin valinnan myötä olisikin toteutunut, nyt koetun romahduksen sijaan.
Syy ajoituksella pelaamiseen oli riskien hallinta. En kääntynyt myyntikannalle pelkästään USAn vaalien aiheuttaman epävarmuuden vuoksi, vaan myös siksi, että tiesin tarvitsevani osan pääomistani kulutukseen tämän vuoden aikana.
Madalsin siis pääomien menettämisen riskiä mahdollisten tuottojen kustannuksella.
En voinut tietää, mikä skenaario toteutuu. Minulla vain kävi hyvä säkä ajoittamisen kanssa.
Mitä sijoittajan kannattaa tehdä nyt
Mitä teen juuri nyt? – En mitään. Odotan koska kurssilasku päättyy ja uusi nousu alkaa.
Näin suurilla linjoilla.
Käyn silti jonkin verran päiväkauppaa, koska suuret heilahtelut antavat siihen mehukkaita tilaisuuksia. Tätä en missään nimessä suosittele aloittelijalle, enkä varovaiselle sijoittajalle.
Olen sijoittajana poikkeuksellisessa tilanteessa, koska syön tuottoja, tällä hetkellä myös pääomia. Esimerkkini ei siis toimi varallisuuttaan kasvattavalle sijoittajalle.
Jos olisin vaiheessa, jossa laittaisin rahaa sisään sijoituksiin, enkä siis lunastaisi ulos, tekisin seuraavasti:
Laittaisin säännöllisesti kiinteän summan rahastoihin kursseista välittämättä.
Samalla vahtisin ennalta valitsemieni, hyvien yhtiöiden kursseja ja ostaisin osakkeita kun hinta laskisi itselle asettamani hinnan alle.
Aiemmin olen pitänyt jonkinlaista käteiskassaa romahduksia varten. Rahat ovat olleet korollisella tilillä odottamassa sopivia hetkiä lisäostoksille.
Huomaa tässä ero rahastojen ja suorien osakesijoitusten välillä.
Jos olet tuore sijoittaja, keskittyihin rahastoihin ja sijoittaisin kiinteän summan joka kuukausi.
Silloin osaamista ei tarvita valtavasti ja hajautuskin hoituu automaattisesti.
Minun sijoitusstrategiani toimii vain minulle, joten sitä ei voi noudattaa erilaisessa elämäntilanteessa oleva sijoittaja. Tämän vuoksi kenenkään neuvoja siitä milloin on oikea aika ostaa tai myydä ja mitä milloinkin kannattaa ostaa, ei kannata kuunnella. Sinun on tehtävä oma strategiasi.
Siitä voit lukea lisää sijoitusstrategian suunnittelun minioppaastani.
Nyt kun kurssit ovat jo romahtaneet, myyntejä ei kannata enää tehdä. Kun kurssilaskun syynä ovat yleiset markkinat, tappiolla myyminen ei ole järkevää.
Tähän on tiettyjä poikkeuksia, kuten yksittäiset yhtiöt, joille ei ole ennustettavissa nousua jatkossakaan. Tai jos on oletettavaa, että kurssit tulevat laskemaan rajusti vielä pidemmän aikaa – Tällaisessa tilanteessa tappioita voi minimoida myymällä ja ostamalla takaisin vielä halvemmalla.
En avaa näitä nyt yksityiskohtaisemmin, koska jos olet aloitteleva sijoittaja, todennäköisesti aiheuttaisin sinulle vain lisää hämmennystä.
Toistan tässä vielä kerran, että ajoittamisessa eivät onnistu edes ammattilaiset, joten aloittelijan ei kannata edes yrittää.
Älä panikoi osakemarkkinoilla
– Tee näin:
- Jos sijoitat jo, jatka strategiasi mukaisesti.
Älä tee hätiköityjä päätöksiä. Älä anna tunteiden vaikuttaa päätöksiisi. - Jos et vielä sijoita, mieti kuinka paljon sinulla on ns. löysää rahaa eli sellaista rahaa, joka sinulla on varaa hävitä vaikka kokonaan. Se voi olla vaikka 20 euroa kuukaudessa.
Seuraavaksi avaa arvo-osuustili, valitse rahasto ja laita tuo 20 e/kk siirtymään rahastoon automaattisesti.
Älä käy jatkuvasti kurkkimassa mitä sijoituksellesi kuuluu, vaan anna ajan tehdä työ ja kasvattaa varallisuuttasi.
Tärkein neuvoni pörssiromahdukseen ja tämän hetkiseen kurssien vuoristorataan on:
Älä panikoi osakemarkkinoilla.
MAINOS