Belgradin budjetin paluu, sekä pohdintoja paikkariippumattomista ja passiivisista tuloista.

Belgradin budjetin paluu

Historia toistaa itseään ja reissuelämämmekin on saavuttanut jonkinlaisen toistuvuuden aspektin, kun olemme palanneet toistamiseen reilun puolen vuoden Aasian reissun ja kuukauden Suomenvisiitin jälkeen kesäkotiimme Belgradiin.

Asuntomme vuokra on ennallaan, eikä kaupungin hintatasossa ole tapahtunut vajaassa vuodessa muutenkaan merkittäviä muutoksia. Euron ja Serbian dinaarin välinen kurssikin on vakaa.
Budjetointi on siis varsin helppoa.

Tiedämme entuudestaan elävämme täällä varsin mainiosti viidelläsadalla eurolla nuppia kohden, yhteensä tuhannella eurolla kuussa.

Vuokraan menee hiukan alle neljäsataa euroa, ruokaan ja muuhun elämiseen kuutisen sataa. Syömme ulkona 1-3 kertaa viikossa, joten voisimme helposti karsia kuluistamme kymppejä tai jopa muutaman satasen jättämällä viinit ja ravintolaruuat kokonaan nauttimatta.

Kokonaiskustannuksemme muodostuvat kuitenkin paljon muustakin kuin henkilökohtaisista kuluistamme täällä maailmalla. Suomen asuntojemme lainanlyhennykset, vakuutusmaksut ja yritykseni kulut ovat paljon suuremmat kuin arkimenomme.

Periaatteessa lyhennämme asuntolainojamme vuokralaisten avulla, mutta käytännössä asiat eivät aina suju toivotusti. Vuokralaisten vaihtuessa tulee tyhjiä kuukausia, kodinkoneita hajoaa, asuntoihin tulee korjausta vaativia vaurioita, vuokralaisille maksuvaikeuksia.
On varauduttava maksamaan lainat omien vuokramenojen lisäksi silloinkin kun vuokratuloja ei ole.
Talous vaatii puskuria, vaikka itse pärjäisikin maltillisilla kuluilla.

Vararahastoa voisi kerryttää säästämällä nekin rahat, mitä ulkona syöminen vie.
Ravintolaruokailu on kuitenkin meille tärkeä henkireikä, ainoa asia mihin törsäämme pakollisten kulujen lisäksi.
Paikallisena tapana on myös tavata ystäviä kahviloissa.
Lisäksi kirjotamme työksemme ruuasta ja juomasta, joten meidän pitää pysyä kartalla siitä mitä kaupungin ravintolamaailmassa tapahtuu.

Minulle minimalismi ei ole äärimmäistä puritaanisuutta ja sentinvenytystä.
Haluan nauttia elämästä, juuri tästä elämäntyylistä, minkä olen itse valinnut.
Käytän rahaa mielelläni palveluihin, vaikka en halua kerätä materiaa.
Sen sijaan, että yrittäisin nipistää muutaman prosentin kokonaisbudjetista jättämällä kaikki nautinnot, keskityn ansaintalogiikkani kehittämiseen.

Kokemuksesta tiedän, että työtunteja voi lisätä loputtomiin, ilman että se näkyy merkittävästi yrittäjän palkkapussissa. Jossakin kohtaa vuorokaudesta loppuu tunnit ja viikosta päivät.
Sen vuoksi hankin mieluummin sellaisia lisätuloja, jotka mahdollistavat suhteellisen passiivisen kassavirran, sekä mahdollisuuden paikkariippumattomuuteen.

Lehtityötä tehdessä paikat valikoituvat pitkälti asiakkaiden kiinnostuksen mukaan ja palkatonta matka-aikaa, sekä matkakuluja kertyy runsain mitoin.
Omaa matkablogiani kirjoittaessa taas olen vapaa valitsemaan itse aiheet ja matkakohteet. Blogin kehittäminen myös mahdollistaa jatkossa pidemmän paikoillaan olemisen.
(Joskin on mainittava kiitollisuudella, että minulla on joitakin mahtavia, pitkäaikaisia asiakkaita, jotka luottavat ammattitaitooni ja antavat varsin vapaat kädet juttujen ideoimiseen valitsemistamme paikoista).

Vaikka olen päättänyt keskittyä lähiaikoina blogieni kehittämiseen, bloggaaminen vaatii kuitenkin samalla tavalla istumalihaksia ja ajankäyttöä kuin lehtiartikkeleidenkin kirjoittaminen ja kuvaaminen, – passiiviseksi tuloksi sitä ei voi parhaallakaan tahdolla sanoa.

Siksi etsin muitakin minimalistiseen arvomaailmaani sopivia ansaintakeinoja.
Markkinoin esimerkiksi cashback-järjestelmää, missä en joudu tyrkyttämään turhakkeita kuluttajille, vaan autan heitä säästämään rahaa sellaisista ostoksista, joita he joka tapauksessa tekisivät.
Olen aloitellut jonkin verran myös huolella valittujen kulutustuotteiden suoramyyntiä, sellaisten, joita voin itsekin ostaa.
(Koska tämä on nimenomaan minimalismiblogi, en mainosta näitä yrityksiä täällä, mutta kysyessä voin kertoa lisää).

Tällä hetkellä nopein ratkaisu tasapainottaa talouttamme ja päästä eroon isoista kiinteistä kuluista olisi myydä joko toinen tai molemmat asuntomme.
Toistaiseksi emme ole tehneet niin radikaaleja ratkaisuja, vaan pohdimme asiaa rauhassa. Emme tiedä missä tulemme tulevaisuudessa asumaan ja toisaalta sitten kun velat on saatu kuitattua, asuntojen avulla on mahdollisuus hankkia aidosti passiivista tuloa.

Omat ansaintalajini ovat valikoituneet olemassaolevien taitojeni ja koulutusteni pohjalta, mutta keinoja paikkariippumattomien ja/tai passiivisten tulojen hankintaan on monia.
Läppärikulkureiden keskuudessa suosittuja ovat esimerkiksi erilaiset IT-tukityöt, etäopetus, markkinointi, kääntäminen, chat-palvelut, virtuaaliassistenttina toimiminen…

Yhteistä näille töille on se, että niitä tehdään yleensä freelancerina. On siis löydyttävä yrittäjähenkisyyttä ja oltava valmis markkinoimaan työtään potentiaalisille asiakkaille.
Elämäänsä voi silti yksinkertaistaa etätöiden avulla ihan missä tahansa. Kaikkia edellä mainittuja töitä voi tehdä etänä myös omasta kotitoimistosta käsin, maailmalle ei tarvitse lähteä, ellei se ole nimenomaisena suunnitelmana.

Jos kuitenkin haluaa ulkomaille, muttei unelmoi täysin paikkariippumattoman nomadin elämästä ja varsinaisista etätöistä, palkkatöitäkin on tarjolla.
Vuodesta Kaakkois-Aasiassa haaveilevalle englanninopettajalle löytyy varmasti töitä. Sairaanhoitajan ammattitaidolle on runsaasti kysyntää monissa Afrikan maissa. Uudessa-Seelannissa on pulaa venemekaanikoista ja hedelmien poimijoista.
Jos kielitaito ei ole kovin vahva, Espanjan Aurinkorannikolla puhelinpalvelutöitä voi tehdä suomeksikin.
Ja luonnollisesti merille töihin lähteminen on perinteinen keino yhdistää matkailu ja palkkatyö. Risteilyaluksilla tarvitaan kymmenien eri ammattien taitajia hierojista matkaoppaisiin ja teknikoista kokkeihin.

Lopulta vain mielikuvitus on rajana!

Meille hengähdys reissuelämästä täällä Belgradissa on nyt enemmän kuin tervetullut.
Pitkästä aikaa sai purkaa repun, asettaa vaatteet kaappiin. Oma keittiö tuttuine välineineen on taas käytössä. Kaupungista on tullut meille jo niin koti, että saatamme jopa päätyä täältä ulkomaan työkeikalle tämän muutaman kuukauden oleskelumme aikana.
Tällä hetkellä nautin kuitenkin siitä, että saan taas istua omalla terassillamme kirjoittamassa.

7 thoughts on “Belgradin budjetin paluu, sekä pohdintoja paikkariippumattomista ja passiivisista tuloista.

 1. Velkavangitar sanoo:

  Hei,
  olisin kiinnostunut kuulemaan noista markkinoimistasi tuotteista tarkemmin. Teen itsekin suosittelumarkkinointia, josta on tavoite kasvattaa leivänlähde jos/kun tästä maailmalle pääsen. Lisäksi minulla on myös ”kansainvälinen” ammatti eli sairaanhoitajan koulutus, joten luultavasti tuostakin ammatista leipää saisin myös maailmalla, mutta mielestäni on sitä parempi mitä enemmän on tulonlähteitä, jos aikoo olla pitkiä aikoja tien päällä.

  Tykkää

  1. La Tanja sanoo:

   Hei!

   Tärkeimpänä tulonlähteenäni tulevaisuudessa pidän blogejani. Tosin minimalismiblogissani suosittelen hyvin vähän mitään, lähinnä koulutuksia ja muuta ei-materiaalista, sellaista mistä minimalistista elämää elävä tai sellaista suunnitteleva voi aidosti hyötyä.

   Pääasiassa keskitän blogiyhteistyön matkablogiini, koska siellä esimerkiksi eri matkapalveluiden suositteleminen palvelee suoraan lukijoita.

   Tämän lisäksi suosittelen Cashback-kanta-asiakasjärjestelmän korttia, koska siinä ei myydä mitään tuotteita, vaan maksuttoman kortin käyttäjä saa rahaa takaisin tuotteista ja palveluista, joita muutenkin käyttää (maailmanlaajuisesti).
   Tuosta voin laittaa sinulle vaikka s-postilla linkin, mistä voit perehtyä tarkemmin, mikäli tuo kiinnostaa.

   Aikoinaan mietin, etten haluaisi myydä mitään materiaa, mutta asiaa vuosia pohdittuani tulin siihen tulokseen, että ihmiset kuluttavat joka tapauksessa, joten voin etsiä ekologisempia vaihtoehtoja perustuotteille ja tarjota niitä.
   Luomukosmetiikalle on ollut selkeästi kasvava kysyntä ja maahantuontiyritystä pyörittäessäni minulta toivottiin sellaisia myyntiinkin.
   Sen vuoksi päädyin edustamaan luomukosmetiikkaa myyvää ruotsalaisyritystä:
   fi.cosmopharmas.com/Merimineraali (kaikki tuotteet eivät tosin ole orgaanisia).
   Tätäkin voi tehdä täysin etänä, koska yritys hoitaa laskutuksen ja tuotteiden toimituksen.
   Tähänkin voin auttaa alkuun, jos kiinnostaa.

   Eli pieniä puroja minullakin, ajatuksena saada sitä passiivista tuloa ja täysin paikkariippumatonta tuloa.

   Sairaanhoitajan paikkoja tosiaan maailmalla riittää, mutta kyllä tuo täysi vapaus valita missä on, on parasta luksusta! Ja tietenkin se, ettei tarvisi tehdä hirmuisen pitkiä työpäiviä, mitkä perustuvat fyysiseen puurtamiseen.

   Vaikka kyllä se kovaa pohjatyötä vaatii, esim näin lauantain ratoksi olen nyt työskennellyt blogini parissa melkein kymmenen tuntia, heh.
   Mutta uskon että työ tulee tuottamaan jatkossa ja haluan siksi panostaa siihen.
   Lisäksi kirjoittaminen on mukavaa. Bloggaamisessa parasta on se, että saa vieläpä valita aihepiirinsä omien kiinnostuksen kohteidensa mukaan.

   Tällä viikolla on muuten käynnissä myös Tiia Konttisen ilmainen Bloggaajasta ammattilaiseksi -workshop, mitä markkinoin, koska itse olen osallistunut Tiian maksulliseen valmennukseen, mihin sijoittamani rahat sain kurssin neuvoilla takaisin muutamassa kuukaudessa.
   Ilmainen viikon kestävä workshop alkoi jo tiistaina, mutta siihen voi osallistua vielä maanantaihin asti. Jo julkaistut videot saa linkkeinä s-postiin ja niitä voi katsoa omaan tahtiin 18.6. asti.
   Eli jos suosittelumarkkinointi blogin kautta kiinnostaa, niin suosittelen ehdottomasti osallistumaan.
   Linkki workshopiin on http://www.bloggaajastaammattilaiseksi.fi/?ref=Minimaattori

   Tuotteita voi myydä suoraan verkostomarkkinoinnin, oman nettikaupan tai vaikka Amazonin kautta tai sitten voi tosiaan toimia suosittelijana blogin avulla.
   Omat kiinnostuksen kohteet määrittelevät eniten sitä mikä malli toimii parhaiten.

   Toivottavasti tästä oli apua!

   Tykkää

 2. Velkavangitar sanoo:

  Hei,
  liityin tuohon Tiia Konttisen koulutukseen ja ensimmäiset videot onkin jo tullut katsottua. Paljon mielenkiintoista asiaa 🙂 Kyllä kieltämättä blogin käyttäminen tulonlähteenä tavalla tai toisella sekä Amazonissa myyminen kiinnostavat kovasti.
  Cashback-kortti kiinnostaa, siitä voit laittaa minulle sähköpostia.
  Oletko miettinyt sijoittamista esim. osakkeisiin tai rahastoihin? Asuntohan sinulla ainakin oli (onko vieläkin) vuokralla, mutta olisikohan muut sijoitusmuodot hieman huolettomampia kuin vuokra-asunnon pitäminen… Itse sijoitan vasta rahastoihin, koska summat ovat vielä pieniä, mutta osakkeet kiinnostavast kovasti. Asuntosijoittamista olen myös pyöritellyt mielessä, mutta juuri kertomasi kaltaiset ongelmat vuokralaisten ja vuokraamisen kanssa ovat niin pointteja, jotka vähentävät kiinnostustani tähän omaisuuslajiin.

  Sinun blogi on kyllä äärettömän mielenkiintoinen 🙂 Itse löysin minimalismin vasta vuoden vaihteessa facebookin kautta ja kodin tavaramäärä on alkanut vähentyä vauhdilla. Ei sitä loppujen lopuksi paljon tarvitsisi, mutta joskus tuntuu, että tavarat lisääntyvät keskenään 🙂

  Tykkää

  1. La Tanja sanoo:

   Moi!

   Tiian kurssit on kyllä tosi hyviä! Hyvä päätös liittyä nyt kun tuo maksuton kurssi on yleensä vain pari kertaa vuodessa.

   Olen sijoittanut aikoinaan rahastoihin ja sittemmin suoriin osakkeisiin, mutta jouduin syömään kaikki säästöni muutama vuosi sitten uuden ja epäonnistuneen yrityksen perustamisen vuoksi.

   Minulla on oma pieni asunto ja toinen yhdessä mieheni kanssa. Omani on jo parin vuoden päästä velaton ja aion pitää sen. Yhteisen asuntomme kohdalla pohdiskelemme vielä mitä tehdä. Olemme ostaneet asunnon kodiksemme ja jos palaamme jossain kohtaa pysyvämmin Suomeen asuisimme siinä mielellämme.
   Tällä hetkellä se on melkoinen taakka kun lainaa on vielä pieneksi ikuisuudeksi ja vuokralaisten kanssa tosiaan ongelmia. Eli materia tuo tässäkin stressiä.
   Pohdiskelemme nyt rauhassa mitä sen kanssa teemme. Myymällä pääsisimme veloistamme, mutta samalla menisi hyvä potentiaalinen passiivisen tulon lähde. – Ja koti.

   Jos ajattelen niin, että minulla olisi käteisenä nykyinen varallisuus ja pitäisi päättää mihin sen laitan, niin ostaisin osakkeita. Ihan siksi, että uskon pääseväni samoille tuotoille paljon pienemmällä vaivalla kuin asuntojen kanssa.
   Varsinkin ulkomailta käsin on aika vaivalloista hoitaa asioita.
   Rahastoissa taas olisi kaikkein vapain siinä mielessä, että hajautus on helppoa, eikä tarvitse tehdä itse oikeastaan mitään. Mutta kulut syövät tuottoja ja itseäni osakkeiden seuraaminen kiinnostaa, niin siksi suosin suoria osakkeita.

   Eli aika paljon vaikuttaa se kuinka paljon haluaa nähdä vaivaa, kuinka paljon opetella ja perehtyä ym.

   Kiitos, kiva kuulla että tykkäät blogista!
   Mulle minimalismi on tärkeä asia, se on vapauttanut elämään omannäköistä elämää ilman huolta materiasta (paitsi ne asunnonomistajan murheet).

   Tsemppiä tavaran karsimiseen, hiljaa hyvä tulee!

   Jos et halua laittaa tähän s-postiasi julkisesti, niin voit lähettää mulle meiliä tanja@creastock.fi, niin laitan lisää infoa tuosta cashbackista.

   Tykkää

 3. Velkavangitar sanoo:

  Hei,
  voit laittaa sähköpostia velkavangitar@hotmail.com.
  Mulle on yllättäen käynyt niin, että minimalismin löytämisen ja sen aiheuttaman omaisuuden vähentämisen myötä miun pääkoppakin on selkeytynyt turhasta roinasta. Tämän tuloksena olen taas löytänyt mielenkiinnon ja energiaa liikkumiseen. Seitsemän vuoden itsensä motivoinnin jälkeen tuo on pieni saavutus 🙂

  Tykkää

  1. La Tanja sanoo:

   Just nuo on mun mielestä olennaisinta minimalismissa! Löytää rauhan ja alkaa pohtia mitä oikeasti haluaa, sekä toteuttaa sen.
   Itsekin olen pikkuhiljaa henkistä kuormitusta vähentämällä löytänyt vanhoja, haudattuja unelmia (kirjoitinkin niistä tuossa Lapsuuden haaveita toteuttamassa -postauksessa).
   Ja näinpähän tämä vastauksenikin tuli viipeellä, kun olen opetellut ajattelemaan, että näin sometyötä tekevänäkin voin olla välillä offline. Tai että mun itseasiassa pitää olla, että jaksan pitkiä päiviä aktiivisena.
   Mutta laitan sulle meiliä lähipäivinä!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s