Oliivisaippua

Hiustenpesu marseille-saippualla

– Mistä sitä saa?
Tämä kysymys oli yleisin lukijakommentti, kun kirjoitin viime kesänä käyttökokemuksiani Marseille-saippuasta.

Olin ostanut omani Ranskasta ja kun välissä oli vuosien tauko tuotteen käyttämisessä (miten olinkaan voinut unohtaa vanhan kunnon marseillen!), en ollut huomannut, ettei sitä niin vain enää ostettukaan suomalaisista perusmarketeista.
Lukijani olivat pyörineet prismoissa löytäen vain Le Chatia, joka ei ole aitoa oliiviöljypohjaista marseillea.

En ole viettänyt viimeisen vuoden aikana kovinkaan paljon aikaa Suomessa ja oma marseillen palani on kestänyt aina niin pitkään, etten ollut joutunut usein ostoksille.
Aihe jäi kuitenkin mieleen ja huomasin monessa maassa myytävän yleisesti käsintehtyjä oliivisaippuoita.
Ne eivät ole marseillea, sitä nimitystä kun saa käyttää vain ranskalaisesta tuotteesta, mutta ainesosat ovat kuitenkin periaatteessa samat.
Parin vuoden marseille-kokemusten jälkeen ajattelin testata myös korvaavia tuotteita.
Esimerkiksi Aasiasta löytää yleisesti kasviöljypohjaisia saippuoita, eikä marseillesta kannata edes uneksia.
Kun vanha marseillen pala loppui keväällä puolen vuoden käytön jälkeen, otin testiin Istanbulista ostamani oliivisaippuan. En ole huomannut mitään eroa käyttökokemuksissa ranskalaisserkkuun verrattuna.

Ystävämme tuli hiljattain kyläilemään meille tänne Serbiaan naapurimaa Bosnia ja Hertsegovinasta, ja toi tuliaisiksi käsintehdyn saippuan.
Turkkilainen pala on vielä kesken, ja riittää varmasti seuraavat puoli vuotta, mutta saatuani Sarajevon vuoristossa tehdyn tuotteen lahjaksi, en malttanut olla testaamatta sitäkin heti.
Aivan erinomaisesti toimii sekin.
Avainsana tuntuu siis olevan, että kunhan tuote on oliiviöljypohjainen, ominaisuudet ovat samat kuin marseillella.
Kookosöljypohjaisia en ole itse kokeillut.

 

Saippuan historia on pitkä, sitä on valmistettu jo tuhansia vuosia, joskin se oli keskiajalle asti ylellisyystuote, johon vain harvoilla oli varaa. Ensimmäiset saippuat valmistettiin eläinrasvasta, mutta talipulan vuoksi 1800-luvulla alettiin kehittää oliivi- ja kookosöljypohjaisia saippuoita. Saippuan massatuotanto helpotti suurten joukkojen hygieniasta huolehtimista, mutta nykytrendi välttää eläinpohjaisia tuotteita on nostanut käsintehdyt kasviöljypohjaiset saippuat uudelleen suosioon.

 

Mutta mistä niitä saisi Suomesta?

Disclaimer: Tässä joudun suosittelemaan tuotteita, joista minulla ei ole henkilökohtaista kokemusta. En myöskään markkinoi näitä tuotteita, vaan nämä linkit on kerätty ainoastaan vinkiksi mistä voisi yrittää löytää tuotteita Suomen markkinoilta. En myöskään vastaa tuotteiden aitoudesta, koska olen täysin näiden yritysten myyntiväittämien varassa, enkä siis ole perehtynyt niiden inci-listoihin.
Tässä kuitenkin muutama vihje tuotteiden etsintään:

Ainakin suurimmissa kaupungeissa kiertävällä Eurooppalaisella ruokatorilla on usein ollut saippuakauppias, jonka valikoimiin kuuluu kymmeniä eri yrteillä hajustettuja marseillen paloja.

Itse suosin hajustamattomia, mutta voisin kuvitella monen innostuvan näistä tuoksuvista – ja kauniilta kuin karkki- näyttävistä paloista.

Tuontitukku myy 1,60 e hintaan 100% oliivisaippuaa.
Postikulut toki nostavat hintaa siinä määrin, että tuotteita kannattaa tilata vaikka kaverikimpalla.
En suosittele hamstraamaan itselle monen vuoden tarpeita kaappiin vanhenemaan.

Ruohonjuuri on monen tuntema ketju. Suurten kaupunkien myymälöiden lisäksi heiltä löytyy myös verkkokauppa. Saippuoista näkyy löytyvän montakin vaihtoehtoa.

Viime kesäisessä postauksessani kerroin myös kokeilevani marseillea astioiden pesuun, mutta tämä testaus on unohtunut, kun maailmalla vuokraamissamme asunnoissa on ollut aina se joku fairya vastaava pullo tiskialtaan vieressä.
Pyykinpesussakin olen käyttänyt oliivisaippuaa ainoastaan käsinpesuun, enkä ole vielä raastanut lastuja koneeseen.
Löysin kuitenkin hiljattain tälläisen uuden, nuoren yrittäjän pitämän, tänä vuonna perustetun verkkokaupan, josta saa valmista pesuraastetta esimerkiksi pyykkien ja tiskien pesuun: Pikkusydän. 

Vaihtoehtoja on toki monia muitakin. Suosittelen googlaamaan ”oliivisaippua” tai ”ekologinen pyykkisaippualastu” -hauilla.
Vinkkaa ihmeessä kommentteihin myös omat hyvät löytösi!

16 thoughts on “Oliivisaippua

 1. cityminimalisti sanoo:

  ”En suosittele hamstraamaan itselle monen vuoden tarpeita kaappiin vanhenemaan.” – tämä on tärkeä neuvo minulle, tässä tahtoo välillä innostua hankkimaan kaikenlaisia uusia saippuoita ja muuta, enkä ehdi sitten niitä edes kokeilemaan kun jo olen ostamassa uutta! Varsinkin, jos jotain on yhtäkkiä alennuksessa niin sorrun. Paha tapa. Dr.Bronnersin nestemäistä saippuaa ostin VUOSI sitten, ja vasta nyt pääsin avaamaan sen, kun siihen asti käytin pois tavallisia palasaippuoita ja tiskiainetta
  . Tämä oliivisaippua kiinnostaa kovasti, mutta ehkä nyt olen järkevä ja en osta sitä ennenkuin tuo bronners on käytetty pois. lupaan kautta kiven ja kannon…..

  Liked by 1 henkilö

  1. La Tanja sanoo:

   Ehdottomasti kannattaa käyttää ensin vanhat pois! Kosmetiikan ja vastaavien tuotteiden säilyvyysaika on kuitenkin aika lyhyt. Paras antaa kaupan varastoida ja ostaa itse aina tuoretta tavaraa tarpeen mukaan.
   Toki jos jokin uusi tuote ei sovellukaan itselle, niin voihan sen antaa jollekin, joka kyseistä tuotetta käyttää. Ei siinäkään mieltä ole, että on itse ”tuomittu” käyttämään jotakin epäsopivaa tai inhoamaansa tuotetta seuraavat kolme vuotta.
   Minimalismin pitää kuitenkin tuntua mielekkäältä valinnalta, eikä kitumiselta.

   Liked by 1 henkilö

 2. cityminimalisti sanoo:

  Sellainen kysymys vielä tuli, että miten käytännössä saippuoit hiukset tuolla kiinteällä saippuapalalla? Vaahdotatko sen käsissä ja sitten vaan päähän? Vai liukeneeko se hyvin veteen, jos tekisin valmiin pesuliuoksen niinkuin olen palashampoosta tehnyt.

  Tykkää

  1. La Tanja sanoo:

   Katselen hiukset ja kädet vedellä. Sitten vaahdotan palaa käsien välissä ja hieron päänahkaan.
   Jätän hiuksiin siksi aikaa kun peseydyn muuten, vaikkei marseille tunnu tarvitsevan erityistä vaikutusaikaa.
   Ainakaan säilytettäväksi en valmista liosta tekisi, koska pilaantuu helposti.

   Tykkää

 3. Sari sanoo:

  Marseillesaippua nimikke ei ole suojeltu, joten sen varjolla myydään monenlaisia saippuoita, kuten le chat saippuaa, joka on eläinrasvapohjainen. Varmistukaa, että ostatte sertifioitua marseillesaippuaa. Verkkokaupastamme löytyy laaja valikoima aina 2 kg tankoon asti sekä pyykinpesuun tarkoitettua marseillesaippuahiutaleita. http://www.villasofia.fi/tuote-osasto/pesuaineet/

  Tykkää

  1. La Tanja sanoo:

   Todellakin, kaikki tuotteet eivät ole aitoja, ja sitä yritin tuossa postauksessanikin avata.
   Ja aiemmassa myös siitä, että aidoissa on myös stanssattuna prosenttiluku pitoisuudesta.
   Myös Le chatista on keskusteltu paljon ja mainitsinkin sen aiemmassa postauksessani, koska se tunnutaan hämmästyttävän usein sekoittavan Suomessa aitoon marseille-saippuaan.
   Kiitos ostosvinkistä, Sari!

   Tykkää

 4. Päivitysilmoitus: Ekosaippua – Minimaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s