+100

eli tavoitteena sata henkilökohtaista esinettä.

Minimalistina tulee usein pyöriteltyä tavaroiden määrää numeroina päässään, mikä olisi minulle sopiva määrä?

Kirjoitin keväällä aiheesta enemmän Minimalistin matematiikkaa -tekstissä ja pari viikkoa sitten pohdiskelin mitä pelastaisin tulipalosta.

Itseäni on alkanut houkutella ajatus kokeilla sadalla henkilökohtaisella tavaralla elämistä.
Olen aina ollut minimalisti ja haaveillut vähillä tavaroilla elämisestä.
Mielelläni myös lasken asioita:
Tiedän omistavani 82 vaatetta, nuorena laskin ja luetteloin, sekä aakkostin levyjäni ja kirjojani.
Miksi en siis laskisi kaikkia tavaroitani?
Se tuntuu aivan liian työläältä ajatukselta, käydä läpi jokainen laatikko, päättää miten mikäkin tavararyhmä lasketaan. Pitääkö yritykseni kirjanpitomapit laskea mapeittain vai jokainen kuitti kerrallaan? Jälkimmäisellä tavalla laskettuna omistan luultavasti miljardi tavaraa.

Myös tavaroiden poistaminen yksi kerrallaan miettien kuuluuko se niihin tärkeimpiin, tuntuu jo ajatuksena rasittavalta.
Itselleni helpoin tapa onkin tehdä lista niistä esineistä, joita tarvitsen. Miettimättä mitä omistan.
Tämä voisi olla vaikka se tulipalon jälkeinen tilanne; jos nyt alottaisin nollasta, mitä hankkisin, mitkä esineet pääsisivät uuteen kotiini.

Tasan sata tuntui sopivalta luvulta yrittää.

Ajattelin, että teen pikkuhiljaa itselleni tuota listaa ja kun olen saavuttanut tavoitteeni, julkaisen sen täällä.
Kunnes tajusin, että tällä matkustamistahdilla en todellakaan ehdi käydä tavaroitani läpi ihan hetkessä.
Tuo blogaus näkisi päivänvalon vasta useamman vuoden kuluttua.

Päätin, että miksi ei, miksi en julkaisisi keskeneräistä listaani teille. Siitä näkee samalla miten prosessi etenee, millaista ajatustyötä listaamisessa käy läpi.
Tällä hetkellä mukana olevat tavarat tai tavararyhmät ovat kolmen päivän mietinnän tulos. (En nyt kuitenkaan mieti asiaa aamusta iltaan, vaan lisään listaan aina kun jotain uutta tulee mieleen).

Kun aloitin listauksen, ajattelin, että joudun karsimaan paljon, että saan aikaan kolmensadan esineen listan, josta joudun valitsemaan tärkeiden esineiden väliltä.
Yllätys olikin se, että en meinannut keksiä tarpeeksi tavaroita.
Kotona on siis aika paljon sellaista, josta voisi luopua heti.
Kuten onkin; en kaipaa täällä reissussa mitään kotoani, hyvä jos muistan mitä siellä on.

Listani on täysin editoimaton, ja kuten tekstissä on mainittukin, en ollut ajatellut jakaa sitä teille, joten olkaa hyvä, yksityinen prosessini sadan tavaran omistajaksi osa 1:Ajatuksena olisi elää max sadalla henkilökohtaisella esineellä. Helpompi kuin poistaa tavaroita yksitellen, on listata mitä tarvitsee. – Ja hävittää* sitten muut.

Lasken tähän itselleni (blogiin lista ehkä vasta sitten kun se on toteutunut) tarpeelliset.
En laske jokaista laitteen laturia ja virtapiuhaa erikseen, vaan esim kamera on yksi esine tarvikkeineen.
Alkuvaiheessa en laske myöskään jokaista vaatetta erikseen, vaan ajatuksena on karsia vaatteiden määrä esim max 30 kappaleeseen. Kirjoja ja levyjä täytyisi poistaa rankalla kädellä, että mahtuisivat listalle, joten olkoon nekin vielä luetteloimatta. Samoin astioita tuntuu vaikealta laskea (varsinkin täältä Japanista käsin) ja lasketaanko niitä edes henkilökohtaisiin tavaroihin? Tai kodin tarvikkeita, huonekaluja ja petivaatteita?

 1. kamera
 2. läppäri
 3. puhelin

Ööh, tuossako se oli kun ei luetteloi kirjoja, levyjä ja vaatteita??
Okei, otetaan mukaan kempparitarvikkeet:

 1. marseillesaippua
 2. ihovoide
 3. hammastahna
 4. hammasharja
 5. hiuslenkki
 6. ripsiväri
 7. deodorantti
 8. kynsisakset
 9. Niin joo korut, mitenkähän nekin lasketaan, jotkut laskevat ryhminä. Okei, otetaan tässä vaiheessa ryhminä kaikki nuo hankalasti luetteloitavat
 10. levyt
 11. kirjat
 12. astiat
 13. petivaatteet
 14. pyyhe
 15. huonekalut, hmm, nämä voisi kyllä eritellä jos ne lasketaan, mutta en nyt jaksa, niin laitan vain ryhmänä. Ranskassa tehdyssä blogauksessa oli jo noi kodin tarvikkeet. Voisi tehdä listan sinne kyllä myös tavoitteellisesta henkilökohtaisten tavaroiden listasta. Niin mun kai pitikin. Ai niin ne:
 16. vaatteet

Onkohan muuten nuo kulutustuotteet laskettavia, siis hammastahnat ja muut, vai kuuluisiko laskea vain varsinaiset tavarat? Toisaalta noi on sellaisia, joita on aina.

 1. hahaa, pistokeadapteri, keskinpä jotain!
 2. Aurinkolasit
 3. silmälasit
 4. kengät (noin 5 paria)
 5. laukut (noin 5 kpl)
 6.  

*Huom. puhuessani hävittämisestä en tarkoita käyttökelpoisen tavaran roskikseen heittämistä.
Hävittää voi monella tavalla: kuluttaa loppuun itse, antaa kaverille, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai myydä kirpputorilla. Roskikseen lajitellaan vain rikkinäiset, korjauskelvottomat tavarat. 

9 thoughts on “+100

 1. Mervi sanoo:

  Olen itsekin pohdiskellut samaa asiaa. Minusta henkilökohtaisia tavaroita on sellaiset, joita otat vaikka matkalle mukaan ja joita käytät vain sinä. Esim yrityksesi mapit ei ole sinun, vaan yrityksesi tavaroita. Astioita käyttää muutkin kanssaeläjät. Vaatteet, korut, meikit ja laitteet laskisin yksitellen, enkä ryhminä. Ja kulutustavaroista sellaiset, joita on aina,joita kannat mukanasi ja ne kuluu hitaasti. Hammastahnan laskisin, nenäliinapakettia en välttämättä, purkkapakettia en varsinkaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tanja MM sanoo:

   Samantapaista luokittelua olen ajatellut, mutta toisaalta ajattelen, että luokittelu omiin ja esimerkiksi yritykseni tavaroihin on keinotekoista, ammattini on osa minua ja sitä kautta siihen kuuluvat tavarat. SItten taas esimerkiksi kodin tavarat voisi laskea vaikka puolikkaina: sohva on puoliksi minun. Kun taas sitten jokaisen perheenjäsenen henkilökohtaiset tavarat laskee jokainen itse.
   Meikit tuossa jo listasinkin, vaatteet ja muut ryhmät ajattelin eritellä sitä mukaa kun lasken mitkä ovat ne tarpeelliset. Kirjoja ja levyjä on satoja, joten joudun ehkä oikaisemaan tässä ja laskemaan ne erikseen, koska en halua luopua kaikista. Ammattikirjallisuus on jatkuvasti tarvittavaa, joskin niitäkin aion karsia. Romaaneista taas luovun sitä mukaa kun olen lukenut.
   Sensijaan hassua on, että olen aina sanonut tärkeimmäksi esineekseni passin, – jonka unohdin kuitenkin listan ensimmäistä luonnosta tehdessäni tuosta kokonaan! Kuten myös lompakon sisältöineen.

   Tykkää

  1. Tanja MM sanoo:

   Sitähän voi määritelllä vaikka itselleen sopivan määrän ja lähteä kokeilemaan sitä kautta. Tai vaikka vain listaamaan aluksi tavaroita, joita ilman ei halua elää ja katsoa sitten kuinka monta kertyi. Samalla varmasti huomaa, että aika paljon olemassaolevia tavaroita jäi listalta pois. Se antaa hyvää inspiraatiota niistä luopumiseen!

   Tykkää

 2. Tiina Susanna sanoo:

  Jollekulle vaatteet tarkoittaa 5 paitaa ja kolmea housuparia.
  Toisille puolta omakotitalollista vaatteita jotka eivät mahdu päälle, kelpaa kellekään, ole edes ehjiä
  eli ne joiden ois hyvä karsia tavaraa tuskin edes ajattelevat sitä

  Itselle turhan roinan määrä valkeni kun asuin 9 kk niillä kamoilla jotka mahtui yhtden auton takaluukkuun
  Eli ei niitä ihan hirveästi ollutkaan.

  Liked by 1 henkilö

  1. Tanja MM sanoo:

   Juuri näin! Toisaalta en itse halua määritellä kenenkään puolesta mikä on sopiva määrä. Se on jokaisen henkilökohtainen asia. Jos se puoli omakotitalollista vaatteita ei häiritse, niin se on sitten itselle sopiva. Ikävä puoli tietenkin on se, että näiden hamstereiden perilliset sitten joskus tekevät sen raivauksen. Tuo on erityisen ajankohtaista nyt kun sodanjälkeiset kaiken säästäneet sukupolvet ikääntyvät.
   Siltikin lähtökohdan tulisi olla se, että jokainen päättää itselleen sopivan määrän, vaikka uskon, että kaaoksen haltuunottamisesta olisi hyötyä ihan jokaiselle. Se tarvitsee vain itse oivaltaa, kukaan muu ei voi kehottaa heittämään ”aarteita” pois. Mutta aina voi toimia sparraajana ja esikuvana muutokselle, sen vuoksi tätä blogia itsekin kirjoitan.

   Tykkää

 3. Päivitysilmoitus: Uudisraivaaja – Minimaattori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s